USB PrepIn cazul in care vi s-a stricat CD-ROM/DVD-ROM-ul sau doriti sa instalati Windows XP pe un Netbook puteti creea un stick bootabil cu XP folosind USB Prep. Conectati un stick de minim 1GB, dupa care descarcati USB Prep si Bootsect, salvandu-le pe Desktop, pe D:/, E:/ etc….Se dezarhiveaza usb_prep8 apoi se porneste programul prin usb_prep8.cmd. Se va deschide o fereastra si va arata asa:
USB Prep
Se apasa pe orice tasta, iar urmatoarea fereastra va fi asa:

Se bifeaza cele 3 optiuni incercuite cu rosu si se apasa pe Start pentru a formata stick-ul. Odata ce formatarea s-a incheiat se inchide PeToUsb dar NU inchideti cmd-ul cu usb_prep, urmatoarea fereastra aratand asa:

Fara a se inchide fereastra de mai sus, se mai deschide un nou CMD prin Start–>Run–>cmd apoi Enter. In functie de Windows, se navigheaza in folderul [b]bootsect[/b] prin comanda cd = change directory.

1. Daca folositi XP, cand deschideti cmd-ul o sa aveti:

C:\Documents and Settings\nume_utilzator, si daca folderul bootsect este pe Desktop tastam cd Desktop apasam Enter, apoi cd bootsect si Enter.

2. Daca folositi Windows 7, cand deschideti cmd-ul o sa aveti:

C:\Users\nume_utilzator, si daca folderul bootsect este pe Desktop tastam cd Desktop apasam Enter, apoi cd bootsect si Enter. Dupa cum se vede in imaginea de mai jos am navigat in folderul bootsect aflat pe desktop.

Ne uitam in My Computer sa vedem ce litera este alocata stick-ului, apoi in cmd-ul de mai sus tastam: bootsect.exe /nt52 L: (unde L este litera alocata stick-ului, in cazul meu a fost L) si apasati Enter. O sa primiti un mesaj de confirmare care va arata asa:

Se inchide fereastra dupa ce va aparut ca in imaginea de mai sus, apoi in celalalt cmd se apasa in ordine urmatoarele:

– Se apasa pe 1 apoi Enter pentru a alege folderul unde este kitul de XP dezarhivat (nu imagine ISO, nu arhivat)
– Se apasa pe 2 apoi Enter si se scrie o litera (X,Y,T) pentru a crea un hard temporar pentru copierea fisierelor din kitul de xp.
– Se apasa pe 3 apoi Enter pentru a scrie litera alocata stick-ul unde se va copia xp-ul. In acest tutorial este vorba despre litera L.
– Se apasa pe 4 apoi Enter pentru a copia fisierele din kitul de Xp in hardul temporar (in ex mai sus X, Y sau T) dupa care pe stick. De altfel aici o sa va apara o fereastra in care va cere formatarea hard-ului temporar. Apasam pe Y dupa care Enter.

Dupa formatarea hardului temporar, fisierele se copie pe acesta. Apare o fereastra in care ne intreaba daca dorim sa copiem fisierele din hardul temporar pe stick apoi confirmam cu Yes.
Dupa ce termina de copiat pe stick, operatie ce dureaza cam 15 min o sa apara va apara 2 ferestre. Una in care va intreaba daca doriti ca stick-ul sa booteze ca drive U si cealalta in care va intreaba daca doriti demontarea (eject) stick-ului.

Acum aveti un stick bootabil cu Winodws XP pe care il puteti folosi la instalarea/reinstalarea acestuia.

Cum se face un stick bootabil cu Windows XP

2 thoughts on “Cum se face un stick bootabil cu Windows XP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *